Quantcast
Channel: voxpublica » Bogdan Glăvan
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

Liviu Voinea urcă competitivitatea pân’la cer

$
0
0

Cu uimire, șoc și groază am descoperit că România a urcat de pe locul 76 pe 59 în clasamentul mondial al competitivității. Nu-nu, nu sunt frustrat de buna guvernare a cabinetului Ponta, nici nu vreau să minimizez importanța faptului că dintr-un salt de tigru România a depășit țări precum Botswana, Sri Lanka, Rwanda sau Columbia. Dar nu am înțeles două lucruri:

  • Cum am progresat noi la practic toate capitolele și subcapitolele (click pe poză pentru mărire)
  • Cum de suntem mai competitivi decât Slovacia, Ungaria, Slovenia și Croația (al cărei PIB/loc. este 13562 dolari, față de 8910 în cazul României).

Intrând în detalii nu am priceput cum la indicatorul “calitatea drumurilor” am sărit de pe locul 145 pe 121; la “calitatea căilor ferate”, de pe 82 pe 59; la “sumele cheltuite de companii pe R&D”, de pe locul 104 pe 65; la “dezvoltarea clusterelor”, de pe locul 96 pe 70. Aș putea continua cu exemplele, dar deja bănuiesc că vă tăvăliți pe jos de râs. Nu doar că în domeniile citate nu s-a întâmplat nimic remarcabil în ultimul an, nimic care să justifice asemenea salturi; dar nu s-a întâmplat absolut nimic!

Și uite așa am devenit curios să văd cine și cum a realizat acest raport. Forumul Economic Mondial are ca partener în România firma SC VBD Alliance Consulting Srl. La o căutare pe Google aflu că firma cu pricina fostului ministru Liviu Voinea. Figurează în declarația de avere (cache).

Oare cum au procedat concret? Oare reducerea grupul de “business leaders” căruia i s-a administrat chestionarul și i s-a cerut să-și dea cu părerea despre România, de la 103 persoane anul trecut la doar 72 anul acesta, să fi jucat un rol esențial în schimbarea scorurilor? Oricum, reducerea grupului este ciudată, în general grupul crește de la un an la altul pentru a face studiul din ce în ce mai relevant; din câte am văzut, în nici o altă țară grupul chestionat nu a cunoscut o diminuare atât de importantă.

În concluzie: vă recomand să săriți peste Raportul de anul acesta. Cu excepția graficului de mai jos, care singur și în mod indubitabil arată calitatea guvernărilor succesive din România, celelalte informații nu sunt credibile. Faptul că firma unui un ministru în funcție (la vremea realizării raportului) colaborează cu o prestigioasă instituție internațională furnizându-i datele necesare evaluării României compromite seriozitatea și credibilitatea întregului demers.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7

Latest Images

Trending Articles